Wyznacz
234423: Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych dodatnich, dla których iloczyn ich największego
wspólnego dzielnika przez najmniejszą wspólną wielokrotność jest cztery razy większe niż
suma tych liczb.
27 mar 14:50
Adamm: a*b=4*(a+b)
a=k*b gdzie k jest całkowite
k*b2=4kb+4b
k*b=4k+4
k|4 zatem k=1 lub k=2 lub k=4
1. k=1
b=8 oraz a=8
2. k=2
b=6 oraz a=12
3. k=4
b=5 oraz a=20
27 mar 15:09
Adamm: jeszcze raz bo to było bez sensu
a*b=4(a+b)
a*(b−4)=4b
oczywiście b≠4 bo 4b≠0
zawsze zachodzi a>4 oraz dla b>20 zachodzi a<5
zatem rozwiązania mogą być jedynie dla 5≤b≤19 oraz 5≤a≤19
co prawda nie jest to dużo ale ograniczyliśmy się do 225 opcji
teraz można uruchomić jakiś program
27 mar 15:46
Adamm: tak właściwie to tylko do kilku, pomyłka

b=5 to a=20
b=6 to a=12
b=7 to a nie jest całk.
b=8 to a=8
dalej nie musimy sprawdzać bo równanie było symetryczne
jedyne rozwiązania to 5 oraz 20, 6 oraz 12, 8 oraz 8
27 mar 15:51
Adamm: i kolejna pomyłka z tym że napisałem 5≤b≤19, powinno być 5≤b≤20
27 mar 15:52