całki przez podstawienie
Monika: Jakie podstawienie wykonać w tych całkach?
1. ∫ e−x arctg ex dx
2. ∫ x3 arcsin 1/x dx
3. ∫e2x / √1+ex (pierwiastek 4 stopnia) dx
4. ∫ lnx−3 / x √lnx dx
27 mar 14:42
Jerzy:
1) i 2) przez części
3) 1 + ex = t4
4) lnx = t2
27 mar 14:46
Monika: 1 i 2 chciałam zrobić przez części, lecz w poleceniu do tego zadania jest własnie, by zrobić je
przez podstawienie
27 mar 14:53
Jerzy:
A co to za zbiór ?
27 mar 14:56
Monika: Matematyka zadania i odpowiedzi
Radosław Grzymkowski
Podręcznik akademicki
27 mar 14:57
Monika: w przykładzie czwartym po podstawieniu wychodzi
∫ t2−3 / xt
co zrobić z tym x?
27 mar 15:00
Jerzy:
| | (t2 − 3)*t | |
= 2∫ |
| dt = 2∫(t2 − 3)dt |
| | t | |
27 mar 15:04
Monika: Dziekuję bardzo
27 mar 15:10