Prawdopodobieństwo
Krzysiu: W kasynie są dwa rodzaje automatów do gry. Prawdopodobieństwo wygranej na automacie
pierwszego typu jest równe 0,2 i jest o 0,05 mniejsze niż prawdopodobieństwo wygranej na
automacie drugiego typu. Prawdopodobieństwo wygranej na losowo wybranym automacie jest równe
0,22. Oblicz, ile automatów znajduje się w kasynie, jeżeli wiadomo, że automat pierwszego typu
jest o 2 więcej niż automatów drugiego typu.
bardzo bym prosił o zapisanie krok po kroku, gdyż tego nie rozumiem.
27 mar 13:38
Pytający:
0,2 − prawdopodobieństwo wygranej na automacie pierwszego typu
0,2+0,05=0,25 − prawdopodobieństwo wygranej na automacie drugiego typu
x − ilość automatów pierwszego typu
x−2 − ilość automatów drugiego typu
x+(x−2)=2x−2 − łączna ilość automatów
Wystarczy rozwiązać równanie:
20x+25(x−2)=22(2x−2)
20x+25x−50=44x−44
x=6
Łącznie automatów jest 2x−2=2*6−2=10
27 mar 13:54