parametr m
Andrzejek: | | m2−4m−4 | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie sinx= |
| ma |
| | m2+1 | |
| | 5π | |
rozwiązanie w przedziale ( |
| ;π) |
| | 6 | |
27 mar 13:30
Jerzy:
| | 1 | |
⇔ 0 < P < |
| ( P = ułamek) |
| | 2 | |
27 mar 13:32
Adamm: najpierw wyznacz zbiór wartości sinx dla x∊(5π/6;π)
27 mar 13:32
'Leszek: x = ( 5π/6 , π ) ⇒ sin x = ( 1/2 , 0 )
| | m2 − 4m − 4 | | ( m−2)2 | |
Czyli 0 < |
| < 1/2 ⇔ 0 < |
| < 1/2 |
| | m2 + 1 | | m2 + 1 | |
Dokoncz !
27 mar 13:37
Jerzy:
@'Leszek ... w liczniku jest: − 4
27 mar 13:39
'Leszek: Ok!, nie zauwazylem , czyli powinno byc
| | m2 − 4m − 4 | |
0 < |
| < 1/2 |
| | m2 + 1 | |
27 mar 13:41
Andrzejek: Bardzo dziękuję
27 mar 13:42
Andrzejek: @'Leszek czy wystarczy obliczyć m w liczniku?
27 mar 13:47
Jerzy:
Rozwiązujesz oddzielnie dwie nierówności i rozwiązaniem jest część wspólna
ich rozwiązań.
27 mar 13:49
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
⇔ m2 − 4m − 4 > 0 i m2 − 4m − 4 < |
| m2 + |
| |
| | 2 | | 2 | |
27 mar 13:51
Andrzejek: @Jerzy Dziękuję
27 mar 14:00