Udowodnij
Michal145: Udowodnić, że dla każdej dodatniej całkowitej liczby n zachodzi nierówność :
11n/(10n−1)−n>=10.
27 mar 13:17
Adamm: 1,1n≥1+0,1*n
1. 1,10≥1+0,1*0
2. założenie 1,1n≥1+0,1*n
3. 1,1n+1≥1,1+0,1n=1+0,1(n+1)
na mocy indukcji zostało udowodnione dla n≥0
teraz niech n=−k
1+0,1k*1,1k≥1,1k
1. 1+0,1*0*1,10≥1,10
2. założenie 1+0,1k*1,1k≥1,1k
3. 1+0,1(k+1)*1,1k+1≥1+0,1*1,1k+1+1,1*(1,1k−1)=1,1k+1+0,1*1,1k+1−0,1≥1,1k+1
na mocy indukcji zostało udowodnione dla n≤0
zatem zachodzi dla n∊ℤ
27 mar 14:01