trygonometria
Pajac: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=1+2cosx−sin
2x
f(x)=1+2cosx−1+cos
2x
f(x)=cos
2x+2cosx
jak znaleźć zbiór wartości funkcji
27 mar 12:40
Jerzy:
1)
t = cosx i |t| ≤ 1
f(t) = 1 + 2t − ( 1 − t2) = 2t + t2
Zboirem wartości funkcji f(t) jest przedział: [−1:+∞)
27 mar 12:46
Jerzy:
Sorry ....
f(1) = 2*1 + 12 = 2 + 1 = 3
Zbiór wartości f(x) = [−1;3]
27 mar 12:48
Pajac: w odpowiedzi jest od <−1;3>
27 mar 12:48
Pajac: ok dzieki
27 mar 12:49
Jerzy:
Poprawiłem , bo jest ograniczenie: − 1 ≤ t ≤ 1
27 mar 12:49
Janek191:
27 mar 12:50
Jerzy:
27 mar 12:52
Mila:
f(x)=cos2x+2cosx=(cosx+1)2−1
−1≤cosx≤1 /+1
0≤cosx+1≤2 /2
0≤(cosx+1)2≤4 /−1
−1≤f(x)≤3
Zwf=<−1,3>
27 mar 17:08