geometria trójkąt równoboczny szkoła średnia
Niewiem: Z punktu P należącego do boku AB trójkąta równobocznego ABC poprowadzono półprostą dzielącą
trójkąt na dwie figury o równych polach. Oblicz tangens kąta, jaki tworzy półprosta z
odcinkiem AP, jeśli | AP | : | PB |=3
| | 4√3 | |
W odpowiedziach jest : |
| |
| | 5 | |
i zastanawiam się właśnie czy nie ma tam czasem błędu, ponieważ mi wyszło 2
√29
zrobiłem to tak:
D=punkt przecięcia boku AC
jako że jest to trójkąt równoboczny to kąty są równe 60
| | 3 | | 1 | |
Przyjąłem że bok AB=a AP= |
| a PB= |
| a |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
odcinek od przecięcia wysokości w trójkącie APD z ramieniem AB do P |
| a |
| | 12 | |
nastepnie z własności trójkąta prostego obliczyłem cos szukanego kąta który wyszedł mi
| | 2√29 | |
z tego policzyłem sinus |
| |
| | 3√13 | |
no i tangens wyszedł 2
√29
Popełniłem gdzieś błąd czy jest on w odpowiedziach?
27 mar 01:30
Jerzy:
Problem w tym, że źle rozwiązujesz to zadanie. Długośc PD jest niepotrzebna do niczego.
27 mar 09:17
Niewiem: A do obliczenia cos α z własności trójkąta protokątnego?
27 mar 09:33
Jerzy:

1) Oblicz wysokość h
2) Oblicz długość odcinka AK:
3) Oblicz KP :
KP = 3x − AK
4) Oblicz szukany tgβ:
27 mar 09:46
Jerzy:
| | 4x√3 | | 3 | | 4√3 | |
4) tgβ = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 5x | | 5 | |
27 mar 10:07
Niewiem: | | 1 | | 1 | | (4x)2*√3 | |
dziękuję, a dlaczego w 1) |
| *3x*h= |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Znaczy lewą stronę rozumiem ale dlaczego tak z prawej?
27 mar 19:30
Niewiem: Oj,już zrozumiałem sam
27 mar 19:33
Niewiem: Dziękuję bardzo, za odpowiedź, bardzo mi to rozjaśniło sytuację
27 mar 19:34