całki wymierne
Monika: Jak obliczyć te dwie całki?
1) ∫ (2x+1) / (x2+2x+2)2
2) ∫ x4+3x3−2x2+3x−1 / x4−1
W tej całce rozdzieliłam je na ∫1 + ∫ 3x3−2x2+3x / (x2−1)(x2+1)
Zrobiłam z tego ułamki proste. Później wyszły bardzo proste pochodne.
Niestety wynik nie zgadza mi się z poprawnym z tyłu książki.
Prosze o pomoc
27 mar 01:20
Mariusz:
1 Tutaj już będzie potrzebna redukcja
Podstaw sobie najpierw x+1=t
| | x4−1 | | 3x3 | | 3x | | 2x2 | |
∫ |
| dx+∫ |
| dx+∫ |
| dx−∫ |
| dx |
| | x4−1 | | x4−1 | | x4−1 | | x4−1 | |
| | 3 | | 4x3 | | 3 | | 2x | | −(x2−1)−(x2+1) | |
∫dx+ |
| ∫ |
| dx+ |
| ∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | 4 | | x4−1 | | 2 | | x4−1 | | (x2−1)(x2+1) | |
t=x
4−1
dt=4x
3dx
t=x
2
dt=2xdx
27 mar 01:37
Mariusz:
=x+ln|x3+x2−x−1|−arctan(x)+C
27 mar 01:57
Monika: Dziękuję bardzo.
A co z drugą całką zrobić?
27 mar 08:11
Jerzy:
Dokończyć.
27 mar 08:16