Mała pomoc z fizyką
NoName: Witam wszystkich, mam jedno krotki pytanie z fizyki moze ktos udzieli mi odpowiedzi, polecenie.
6.Oblicz średnią moc silnika samochodu o masie m = 1500 kg, który uzyskał prędkość v=108 km/h,
poruszając się ruchem jednostajnie zmiennym w ciągu czasu t=10 s od początku ruchu.
Współczynnik tarcia f = 0,1. Pomiń wpływ oporu powietrza.
P=W/t
P=F*s/t
i teraz jak rozumiem siła która powoduje przyspieszenie to wypadkowa siły tarcia i ciągu czyli
Fa=Fc−Ft −> Fc=Fa+Ft
Fa=ma
Ft=Nf=fmg i tutaj moje pytanie, czy moge tak policzyc tarcie czy musze korzystac z tego tarcia
tocznego ?
27 mar 01:19
'Leszek: m = 1500 kg
v = 108 km/h = 30 m/s
t = 10 s
f = 0,1
Calkowiata energia potrzebna do rozpedzenia samochodu ( energia kinetyczna + praca
przeciw sile tarcia ) :
W = mv2/2 + mgfS
S= at2/2 = v t/2
moc :
P = W/t
podstaw dane i policz !
27 mar 12:37