Metoda zaburzania
Marta: Metoda zaburzania
Witam, bardzo proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązuje to zadanie:
∑(i=0 do n)i*2i
∑(i=0 do n)i*2i + (i+1)*2i+1=0+∑(i=1 do n+1)i*2i=∑(i=0 do n)(i+1)*2i+1=
=∑(i=0 do n)(i+1)*2i*2=2Sn*2i*2
Sn+(i+1)*2i+1=2Sn*2i*2
Sn=...
27 mar 01:17
Pytający:
∑(i=0 do n)(i*2
i) + (n+1)*2
n+1=∑(i=0 do n)((i+1)*2
i+1)=2∑(i=0 do n)((i+1)*2
i)=
=2(∑(i=0 do n)(i*2
i)+∑(i=0 do n)(2
i))=2(∑(i=0 do n)(i*2
i)+(2
n+1−1))=
=2∑(i=0 do n)(i*2
i)+2
n+2−2 ⇒
⇒∑(i=0 do n)(i*2
i)=(n+1)*2
n+1−2
n+2+2=n2
n+1+2
n+1−2*2
n+1+2=
=n2
n+1−2
n+1+2=2(n2
n−2
n+1)=2((n−1)2
n+1)
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+i%3D0+to+n+of+i*2%5Ei
27 mar 03:21
Marta: Dziękuje bardzo za pomoc, tylko nie za bardzo wiem co się stało w tym momencie z ∑(i=0 do
n)(2i))
=2(∑(i=0 do n)(i*2i)+(2n+1−1))=
=2∑(i=0 do n)(i*2i)+2n+2−2 ⇒
Prosiłabym o wytłumaczenie
27 mar 22:50
Mila:
∑(i=0 do n) 2
i=2
0+2
1+2
2+...+2
n
suma (n+1) wyrazów c. geom.
a
1=1, q=2
2*(2
n+1−1)=2*2
n+1−2
27 mar 23:01
Pytający:
Widać uznałem, że ta zależność jest oczywista (a wcale taka być nie musi):
∑(i=0 do n)(2
i)=2
n+1−1
Cóż, możesz tenże wzór wyprowadzić... metodą zaburzania.

∑(i=0 do n)(2
i)+2
n+1=2
0+∑(i=1 do n+1)(2
i)=1+∑(i=0 do n)(2
i+1)=1+2∑(i=0 do n)(2
i) ⇒
⇒ ∑(i=0 do n)(2
i)=2
n+1−1
Dygresja:
łatwo dostrzec tę zależność dzięki dwójkowemu systemowi liczbowemu (który jest pozycyjny jak
dziesiętny, tylko w podstawie jest 2). Np.:
111
2=2
2+2
1+2
0
111
2+1=1000
2=2
3
Zatem jak widać:
2
2+2
1+2
0+1=2
3⇒2
2+2
1+2
0=2
3−1, a ogólniej zachodzi ∑(i=0 do n)(2
i)=2
n+1−1
Można też z ciągu geometrycznego, jak napisała Mila.
27 mar 23:11
Marta: no i wszystko jasne, jeszcze raz bardzo dziękuje
27 mar 23:17