calka wymierna
Monika: Wstawiam to zadanie ponownie, ponieważ w mianowniku miało być 2x, zamiast x
Mam problem z pewną całką
∫ (2x+1) / (x2+2x+2)2
rozdzieliłam na dwie całki
całkę z pierwszej, czyli ∫ ( 2x+2) / (x2+2x+2)2 obliczyłam bez problemu przez podstawienie
ale zostaje drugi człon
czyli −∫1/ (x2+x+2)2
próbowałam wielu sposobów, ale wynik cały czas nie taki jak powinien być
Proszę o pomoc.
Może całą całkę robię źle, a może tylko drugą część.
27 mar 00:36
Mariusz:
Sprowadź trójmian kwadratowy w mianowniku do postaci kanonicznej
Możesz podstawić x+1=t
Stosujesz redukcję
| | 1 | | 1+t2−t2 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt |
| | (t2+1)n | | (t2+1)n | |
| | 1 | | 1 | | (−t) | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt+∫t |
| dt |
| | (t2+1)n | | (t2+1)n−1 | | (t2+1)n | |
Tę drugą całkę liczysz przez części przyjmując
| | 1 | 1 | |
du=dt v= |
|
| |
| | 2n−2 | (t2+1)n−1 | |
27 mar 07:07