geometria trójkąt dwusieczna szkoła średnia
Niewiem: w trojkacie abc dlugosci bokow ac i bc sa odpowiednio rowne 2 i 4 zas miara kata acb wynosi 120
oblicz dlugosc odcinka ktory jest czescia wspolna dwusiecznej kata acb i trojkata abc
robilem tak:
trzeci bok AB = c
dwusieczna = x
dwusieczna przecina AB w punkcie D
z tw kosinusa wyszedl c √28, potem licze AD z tw dwusiecznej 1/2=AD/DB, więc AD=y; DB=2y; więc
z tw kosinusa licze CD powstaje row, kwadratowe i wychodza 2 wyniki 2/3 i 4/3 a w odpowiedzi
jest tylko 4/3 prosze o jakies info dlaczego odrzucamy wynik 2/3. Było już pytanie o to na
forum, ale nikt nie odpowiedział jak możemy wywnioskować że 4/3 jest właściwą odpowiedzią.
Proszę o pomoc.
27 mar 00:28
Eta:

P(ABC)=P
1+P
2
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *2*4*sin120o = |
| *2*x*sin60o+ |
| *x*4*sin60o |
| 2 | | 2 | | 2 | |
..........................
wyznacz x :
27 mar 00:41
Niewiem: Dziękuję za odpowiedź, widzę że udało się to w dużo prostszy sposób rozwiązać, ale dalej nie
daje mi to odpowiedzi jak mogę zdefiniować, która odpowiedź jest prawdziwa jeśli zrobię moim
sposobem.
27 mar 01:18