matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki wymierne
Monika:
Jak obliczyć całkę ∫ (x
2
+x+3)/x
3
−x
2
+4x−4 dx
27 mar 00:24
Mariusz:
(x
3
−x
2
+4x−4)=x
2
(x−1)+4(x−1)
x
2
+x+3
(x
2
+4)+(x−1)
∫
dx=∫
dx
(x
2
+4)(x−1)
(x−1)(x
2
+4)
1
1
=∫
dx+∫
dx
x−1
x
2
+4
1
1
1
1
=∫
dx+
∫
dx
x−1
2
2
1+(x/2)
2
27 mar 00:35
Pytający:
Rozbij na ułamki proste:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=partial+fractions+(x%5E2%2Bx%2B3)%2F(x%5E3-x%5E2%2B4x-4)
27 mar 00:35