Obliczyć dystrybuantę zmiennej losowej
Andrzej: Zmienna losowa X przyjmuje wartości całkowite dodatnie z prawdopodobieństwem P(X = n) =
c/6n.
Obliczyć: a) stałą c, b) dystrybuantę zmiennej losowej X, c) P(X < 100)
Z góry dziękuję za pomoc
27 mar 00:19
g: | | c | |
Stałą c trzeba tak dobrać żeby ∑1∞ |
| = 1 |
| | 6n | |
| | 1 | | 1 | |
∑ |
| = 1/6 * |
| = 1/5 ⇒ c=5 |
| | 6n | | 1−1/6 | |
| | c | | 1−(1/6)k | |
Dystrybuanta D(k) = P(X≤k) = ∑1k |
| = 5 * 1/6 * |
| = 1−(1/6)k |
| | 6n | | 1−1/6 | |
P(X<100) = P(X≤99) = 1−(1/6)
99
27 mar 14:25