Wielomian 4 stopnia
fasea: Dany jest wielomian W(x) = 2x
4 + ax
3 + bx
2 – 9x + 14, którego współczynniki a, b są liczbami
całkowitymi. Wiedząc, że dwa różne pierwiastki tego wielomianu są liczbami pierwszymi,
oblicz:
a) współczynniki a, b;
b) resztę z dzielenia wielomianu P(x) = [W(x) – 20x]
5 + 40x
2017 przez dwumian (x – 1).
Nie mam zielonego pojęcia jak to rozwiązać
26 mar 23:20
karty do gry: a) pierwiastki to x1 = 2 oraz x2 = 7, wiec maszukłąd równań :
w(2) = 0 = w(7)
b) wystarczy policzyć w(1) a następnie P(1).
27 mar 00:06
fasea: Skąd wiem jake to pierwiastki?
27 mar 00:22
fasea: Już rozumiem, cały czas brałem pod uwagę jeszcze 1. A ona nie jest liczbą pierwszą. Dzięki
27 mar 00:45