Metoda zaburzania
Marta: Metoda zaburzania Bardzo proszę o pomoc jak zacząć rozwiązywać ten przykład:
∑(k=0 do n)k*k!, nie wiem jak się za to zabrać
26 mar 23:00
jc:
1*1! + 2*2! + 3*3! + 4*4!
= (2−1)*1! + (3−1)*2! +(4−1)*3! + (5−1)*4! = 2! − 1! + 3! − 2! + 4! − 3! + 5! − 4! = 5! − 1
Twoja suma = (n+1)! − 1
26 mar 23:16
Marta: bardzo dziękuje, a można to rozwiązać w ten sposób:
∑(k=0 do n) k*k!+(n+1)(n+1)!=0*0!+∑(k=1 do n+1)k*k!=
=∑(k=0 do n)(k+1)(k+1)!=∑(k=0 do n)(k+1)k!(k+1) i to poprzekształcać żeby obliczyć Sn?
26 mar 23:35
jc: Poprzestałbym na wzorze teleskopowym.
k*k! = (k+1)! − k!
26 mar 23:41
Adamm: wzorze teleskopowym?
27 mar 03:07