Statystyka - kiedy plus a kiedy minus?
melchior: Mam zadanie ze statystyki i mam problem ze znakami. Otóz:
Doświadczenie pokazuje, że dochody z reklamy pewnego tygodnika mają rozkład normlany.
Określamy je następującymi parametrami x=80 (średnia), δ=5. Jakie jest prawdopodobieństwo
że dochody z reklam w pewnym tygodniu będą:
c) <75,000 i >85,000, a więc N(80;5)
No więc rysuję sobie krzywą gausa i liczę Z ze wzoru, wychodzi że:
Z1= −1
Z2= 1
P(z1) = 0,3413 (odczytane z tablic)
P(z2) = 0,3413 (odczytane z tablic)
Po czym: P(z1) + (Pz2) = 0,3413 + 0,3413 = 0,6826
I pojawia się pytanie, dlaczego w ostatnim równaniu dodajemy te dwie wartości?
W innym przykładzie: <70,000 i >75,000 jest odejmowanie. Dlaczego?
Nie potrafię tego zrozumieć i ostatnio już zawaliłem jedno z tych zadań na kolokwium, jedyna
rzecz której nie rozumiem, to znak w ostatnim równaniu, co na niego wpływa?
26 mar 22:55