Ciagi
Antonni: Liczby a2ni a2m sa wyrazami pewnego ciagu arytmetycznego takimi ze
a2n+a2m=0
Czy w tym ciagu liczba 0 wystepuje jako jeden z wyrazow .
Jesli tak to jaki jest wslaznik tego wyrazu i czy prawdziwa jest rownosc
S2n−S2m= (n−m)*an+m+1?
26 mar 22:15
kochanus_niepospolitus:
a2n + a2m = 0 ⇔ 2a1 + (2n−1)r + (2m−1)r = 0 ⇔ 2(a1 + (n + m −1)r ) = 0 ⇔
⇔ a1 + (n + m −1)r ) = 0 ⇔ an+m = 0
26 mar 22:17
kochanus_niepospolitus:
| | 2a1 + (2n−1)r | | 2a1 + (2m−1)r | |
L = S2n − S2m = |
| *2n − |
| *2m = |
| | 2 | | 2 | |
= (2a
1 + (2n−1)r)n − (2a
1 + (2m−1)r)m
P = (n−m)*a
n+m+1 = (n−m)*(a
1 + (n+m)r) = (n−m)*a
1 + r(n
2−m
2)
porównaj ze sobą (i pamiętaj, że a
n+m = 0
26 mar 22:21