kochanus_niepospolitus:
niewprost
Niech ∃
n a
n = 1
| | π(n7−n) | | π(n7−n) | | π | | n7 − n | | 1 | |
sin |
| = 1 ⇔ |
| = |
| + 2kπ ⇔ |
| = |
| + 2k ⇔ |
| | 14 | | 14 | | 2 | | 14 | | 2 | |
⇔ n
7 − n = 7 + 24k ⇔ (*)
rozpiszmy: n
7 − n = n(n
6 − 1) = n(n
3−1)(n
3+1) = n*(n−1)*(n
2+n+1)*(n+1)*(n
2−n+1)
zauważ, że mamy tutaj iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych (n−1)*n*(n+1)
stąd wynika, że n
7 − n jest podzielne przez '6' (iloczyn trzech liczb naturalnych jest na
pewno podzielny przez 2 i przez 3)
można więc zapisać n
7 − n w postaci 6j , gdzie j∊N
+
(*) ⇔ 6j = 7 + 24k
sprzeczne ... ponieważ 7 NIE JEST podzielne przez 6
c.n.w.