drogi
PrzyszłyMakler:

Jeszcze takie zadanie:
Oblicz ile jest najkrótszych dróg pomiędzy punktem A i B przechodzących przez punkt E.
(wszystkie kratki są równe)
To ja to zrobiłem tak, że na piechotę policzyłem ile jest dróg od A do E [4] i od E do B [6]
czyli 4*6=24
ale:
jak to zrobić, gdyby było na przykład:
a) ile jest dróg od A do B [wszystkich]
b) ile jest dróg od A do B nie przechodzących przez punkt E
I jakieś rady do zadań na obliczanie ilości dróg?
26 mar 21:51
26 mar 22:09
kochanus_niepospolitus:
| | | |
a) ... wszystkich dróg z A do B jest: | (bo wykonujesz 8 ruchów, z czego 3 z nich są |
| | |
'do góry' )
| | | | | | | |
b) ... nie przechodzących przed punkt E? | − ( | * | ) |
| | | | |
26 mar 22:09
aaa: A ogarniam ale B nie za bardzo
26 mar 22:24
kochanus_niepospolitus:
B −−− 'wszystkie drogi' − 'drogi z A do B przez punkt E'
| | | |
Zauważ, że | = droga długości '4' z jednym pójściem do góry (czyli lądujesz w punkcie E) |
| | |
| | | |
Natomiast | = droga długości '4' z dwoma pójściami do góry (czyli z punktu E wędrujesz do |
| | |
B)
26 mar 22:26
Adamm: albo to samo inaczej
jeśli chcesz przejść przez E to najpierw idziesz przez prostokąt 1x3 więc tak samo liczysz
| | | |
jak w ogólnym przypadku, tylko dla prostokąta 1x3, stąd | |
| | |
| | | |
a drugi prostokąt to kwadrat 2x2, dlatego | |
| | |
26 mar 22:30