ostrosłup
Konrad:
Trójkąt równoboczny ABC jest podstawą ostrosłupa prawidłowego ABCS, w którym
ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60o,a krawędzie boczne
mają długość 2√7.Oblicz objętość tego ostrosłupa
26 mar 21:44
Eta:
r−−− dł. promienia okręgu wpisanego w podstawę, r>0
|DC|=h
p=3r to |AB|=2r
√3
ΔDOS "ekierkowy"o katach 30
o,60
o,90
o
to
H=r
√3
z tw. Pitagorasa w ΔOCS : (r
√3)
2+(2r)
2=(2
√7)
2 ⇒ r
2=4 ⇒
r=2
to
H= 2
√3 i |AB|=2r
√3
P
p=r
√3*3r= 12
√3
| 1 | |
V= |
| *Pp*H = 4√3*2√3= 24 [j2] |
| 3 | |
26 mar 21:58