nierówność
Michał :): rozwiąż nierówność x3+9x2+3x−2<3x4
Przeniosłem na jedną i policzyłem pochodną i mam f(x)=12x3−3x2−18x−3 , pogrupować sie nie da
więc
jak dalej ?
26 mar 21:40
===:
ciekawe to przenoszenie
26 mar 21:46
Janek191:
− 3 x4 + x3 + 9 x2 +3 x − 2 < 0
x1 = − 1 bo − 3 − 1 + 9 − 3 − 2 = 0
x2 = 2 bo − 48 + 8 + 36 + 6 − 2 = 0
Podziel przez ( x + 1)*( x − 2) = x2 − x − 2
26 mar 21:46
===:
a ta pochodna to dla "wprawki"?
26 mar 21:48
Michał :): Po prostu wole mieć współczynnik dodatni przy najwyższej potędze

, Janek191 czyli mamy juz
dwa msc zerowe
ale szukamy dalej i jak doszedłes do tego wyrażenia : x
2−x−2 ?
26 mar 21:53
Janek191:
Masz wymnożone
26 mar 21:54
Michał :): oj kurcze pieczone... czyli licze delte , wychodzą mi dwa msc zerowe zaznaczam je na osi ,
potem zaznaczam
nasze pierwsze msc zerowe czyli ,,−1'' i ,,2'' i wyznaczam przedział ?
26 mar 21:57
Janek191:
Sprawdź najpierw ,czy nie ma jeszcze dwóch miejsc zerowych.
26 mar 21:58
Michał :): noo , z delty z x
2−x−2 mam dwa msc zerowe ,,−1'' i ,,2'' wiec mam dwa msc zerowe podwójne wiec
odbijam wykres
i potem przedział to x∊R {−1,2} chyba
26 mar 22:01
Janek191:
( −3 x
4 + x
3 + 9 x
2 + 3 x − 2 ) : ( x
2 − x − 2) = − 3 x
2 − 2 x + 1
3 x
4 −3 x
3 − 6 x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2 x
3 + 3 x
2 + 3 x
2 x
3 − 2 x
2 − 4 x
−−−−−−−−−−−−−−−
x
2 − x − 2
− x
2 + x + 2
−−−−−−−−−−−−−−
0
Δ = 4 − 4*(−3)*1 = 4 + 12 = 16
| | 2 − 4 | | 1 | |
x = |
| = |
| lub x = − 1 |
| | −6 | | 3 | |
zatem mamy
| | 1 | |
− 3*( x + 1)*( x − |
| *( x + 1)*( x − 2) < 0 |
| | 3 | |
26 mar 22:05
Janek191:
Poprawka
( x + 1)2*( x − 2)*( 1 − 3 x) < 0
26 mar 22:07
Janek191:
26 mar 22:08
Michał :): Ahh okej dobra , dziękuję bardzo ! a btw innej drogi na to zadanie nie ma ?
26 mar 22:10