wersor
czapeczka: Znajdź jednostkowy wektor dwusieczny wektorów a=[−1,2,2] i b=[4,−8,−8]
Próbuję i nic. Mógłby ktoś przedstawić rozwiązanie tego zadania?
26 mar 21:01
Mila:
Znormalizuj wektory i zsumuj.
26 mar 21:16
czapeczka: wektor a0 = [−1/3, 2/3, 2/3]
wektor b0 = [1,3, −2,3, 2,3]
a0 + b0 = [0, 0, 4/3]
normalizacja sumy: [0, 0, 1] − dzięki!
26 mar 21:38
Mila:
Nie, te wektory są równoległe.
Wektor dwusieczny wektorów równoległych− poszukaj w notatkach.
26 mar 21:56
czapeczka: nie są równoległe, tylko źle przepisałam polecenie

powinno być b=[4,−8,+8]
wynik się zgadza, więc jest chyba ok
26 mar 22:08
Mila:
No to w porządku.
26 mar 22:57