matematykaszkolna.pl
bledy PrzyszłyMakler: Myślę, że odrobinę się ośmieszę tym pytaniem, ale podobno kto pyta nie błądzi. Proszę o pomoc w zrozumieniu tego, postaram się zaprezentować jak ja o tym myślę, więc może komuś będzie łatwiej mnie nakierować dlaczego źle. A więc: Miałem zadanie zamknięte w jakimś arkuszu wykres której z funkcji nie posiada asymptoty poziomej. No i wiem, że asymptota pozioma jest wtedy, gdy funkcję wymierną da się przedstawić do funkcji z liczbą rzeczywistą w liczniku, w mianowniku coś z x, a asymptota to liczba stojąca obok tego wyrażenia. To działajmy na przykładach:
 x 
y=

x2 + 1 
 x2 + x + 1 − x2 − 1  −x2 +x −1 
y=

= 1 +

=
 x2 +1 x2 + 1 
  x2 −2x2 + x + 1−2 −2x2 −2 
1 +

= 2 +

x2 +1 x2 +1 
i tym oto sposobem doszedłbym do wniosku, że ta wyjściowa funkcja ma asymptotę typu + 700 albo coś jeszcze głupszego.. to inny przykład
 x x+1 −1 −1 
y =

=

= 1 +

x+1 x+1 x+1 
no i tutaj ładnie wyszło ale na przykład:
 x2 x2 + x + 1 − x − 1 
y=

=

=
 x+1 x+1 
 x2 − x − 1 
=1 +

x+1 
no, kolejna bzdura
 x2  x2 + 1 − 1 −1 
y=

=

= 1 +

x2 +1  x2 +1 x2 +1 
I tez chyba fajnie, choć narysować to by było ciężko. Jeszcze przeczytałem w internecie, że można wyznaczyć asymptotę poziomą, sprawdzając granicę funkcji w nieskończoności. I na tych czterech przykładach wychodzi zgodnie z prawdą, ale: 1. Dlaczego nie wychodzi sposobem "na piechotę"? 2. Czy mogłby być jakieś trudne funkcje, których asymptoty tym sposobem nie dałoby się ustalić?
 x2 
I takie pytanie dodatkowo, gdybym chciał narysować wykres tej funkcji: y=

x2 +1  
to jak to zrobić? Wiem, że zapewne pytania są mega żałosne i to jest spowodowane jakąś wielką wyrwą w mojej wiedzy, ale zawsze miałem problemy z funkcją wymierną i czas najwyższy to sobie ogarnąć, także bardzo proszę o dobrą pomoc. Pozdrawiam!
26 mar 20:49
Adamm: to nie jest wcale nic trudnego policzyć granicę przy x→ z funkcji myślisz że to jest na piechotę, ale to jest dokładnie odwrotnie żeby narysować funkcję taką jak ta potrzebna jest jej analiza, czyli badanie zmienności przebiegu funkcji
26 mar 20:56
PrzyszłyMakler: Ok, rozumiem. To jeszcze tylko jedno pytanie:
 x 
Czy jest możliwe wyznaczenie asymptoty poziomej takiej funkcji y=

inaczej, niż
 x2 +1 
licząc granicę w nieskończoności?
26 mar 20:58
Adamm: nawet jeśli jest, to nic wartego uwagi
26 mar 21:01
PrzyszłyMakler: Ok, to w sumie dowiedziałem się czego chciałem. Dzięki emotka
26 mar 21:03
Mila:
 x 
1) f(x)=

x2+1 
 x 
limx→

=0
 x2+1 
 x 
limx→−

=0
 x2+1 
y=0 asymptota pozioma 2)
 x 
f(x)=

x+1 
 x 
lim x→

=1
 x+1 
 x 
lim x→−

=1
 x+1 
y=1 asymptota pozioma x=−1 asymptota pionowa
 x2 
3)limx→

=
 x+1 
 x2 
limx→−

=−
 x+1 
brak asymptoty poziomej x=−1 asymptota pionowa jest jeszcze ukośna
26 mar 21:04
Mila:
 x2 
wykres funkcji :f(x)=

x2+1 
Czytaj : Przebieg zmienności funkcji
26 mar 21:07
PrzyszłyMakler: Okej, dziękuję za wszystko. Gdy granice funkcji w plus i minus nieskonczonosci nie pokrywają się, to funkcja nie ma asymptoty poziomej, prawda?
26 mar 21:32
Adamm: ma asymptotę pionową po prostu nie jest ona obustronna
26 mar 21:36
PrzyszłyMakler: "pionową"?
26 mar 21:44
Adamm: poziomą, pomyłka emotka
26 mar 21:47
przyszłymakler: oki tak myślałem, ale wolałem się upewnić, dziękuję Tobie i Mili
26 mar 21:56