bledy
PrzyszłyMakler: Myślę, że odrobinę się ośmieszę tym pytaniem, ale podobno kto pyta nie błądzi.
Proszę o pomoc w zrozumieniu tego, postaram się zaprezentować jak ja o tym myślę, więc może
komuś będzie łatwiej mnie nakierować dlaczego źle.
A więc:
Miałem zadanie zamknięte w jakimś arkuszu wykres której z funkcji nie posiada asymptoty
poziomej.
No i wiem, że asymptota pozioma jest wtedy, gdy funkcję wymierną da się przedstawić do funkcji
z liczbą rzeczywistą w liczniku, w mianowniku coś z x, a asymptota to liczba stojąca obok tego
wyrażenia.
To działajmy na przykładach:
| | x2 + x + 1 − x2 − 1 | | −x2 +x −1 | |
y= |
| = 1 + |
| = |
| | x2 +1 | | x2 + 1 | |
| | x2 −2x2 + x + 1−2 | | −2x2 −2 | |
1 + |
| = 2 + |
| |
| | x2 +1 | | x2 +1 | |
i tym oto sposobem doszedłbym do wniosku, że ta wyjściowa funkcja ma asymptotę typu + 700 albo
coś jeszcze głupszego..
to inny przykład
| | x | | x+1 −1 | | −1 | |
y = |
| = |
| = 1 + |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
no i tutaj ładnie wyszło
ale na przykład:
| | x2 | | x2 + x + 1 − x − 1 | |
y= |
| = |
| = |
| | x+1 | | x+1 | |
no, kolejna bzdura
| | x2 | | x2 + 1 − 1 | | −1 | |
y= |
| = |
| = 1 + |
| |
| | x2 +1 | | x2 +1 | | x2 +1 | |
I tez chyba fajnie, choć narysować to by było ciężko.
Jeszcze przeczytałem w internecie, że można wyznaczyć asymptotę poziomą, sprawdzając granicę
funkcji w nieskończoności. I na tych czterech przykładach wychodzi zgodnie z prawdą, ale:
1. Dlaczego nie wychodzi sposobem "na piechotę"?
2. Czy mogłby być jakieś trudne funkcje, których asymptoty tym sposobem nie dałoby się ustalić?
| | x2 | |
I takie pytanie dodatkowo, gdybym chciał narysować wykres tej funkcji: y= |
| |
| | x2 +1 | |
to jak to zrobić?
Wiem, że zapewne pytania są mega żałosne i to jest spowodowane jakąś wielką wyrwą w mojej
wiedzy, ale zawsze miałem problemy z funkcją wymierną i czas najwyższy to sobie ogarnąć, także
bardzo proszę o dobrą pomoc. Pozdrawiam!
26 mar 20:49
Adamm: to nie jest wcale nic trudnego policzyć granicę przy x→∞ z funkcji
myślisz że to jest na piechotę, ale to jest dokładnie odwrotnie
żeby narysować funkcję taką jak ta potrzebna jest jej analiza, czyli badanie zmienności
przebiegu
funkcji
26 mar 20:56
PrzyszłyMakler: Ok, rozumiem. To jeszcze tylko jedno pytanie:
| | x | |
Czy jest możliwe wyznaczenie asymptoty poziomej takiej funkcji y= |
| inaczej, niż |
| | x2 +1 | |
licząc granicę w nieskończoności?
26 mar 20:58
Adamm: nawet jeśli jest, to nic wartego uwagi
26 mar 21:01
PrzyszłyMakler: Ok, to w sumie dowiedziałem się czego chciałem. Dzięki
26 mar 21:03
Mila:
y=0 asymptota pozioma
2)
y=1 asymptota pozioma
x=−1 asymptota pionowa
brak asymptoty poziomej
x=−1 asymptota pionowa
jest jeszcze ukośna
26 mar 21:04
Mila:
| | x2 | |
wykres funkcji :f(x)= |
| |
| | x2+1 | |
Czytaj :
Przebieg zmienności funkcji
26 mar 21:07
PrzyszłyMakler: Okej, dziękuję za wszystko. Gdy granice funkcji w plus i minus nieskonczonosci nie pokrywają
się, to funkcja nie ma asymptoty poziomej, prawda?
26 mar 21:32
Adamm: ma asymptotę pionową
po prostu nie jest ona obustronna
26 mar 21:36
PrzyszłyMakler: "pionową"?
26 mar 21:44
Adamm: poziomą, pomyłka
26 mar 21:47
przyszłymakler: oki tak myślałem, ale wolałem się upewnić, dziękuję Tobie i Mili
26 mar 21:56