wyznacz dziedzinę funkcji
anies: Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=√− x2 − x+6
20 sty 19:31
...: −x2−x+6≥0
20 sty 19:34
Julek:
−x
2 −x + 6 ≥ 0
Δ = 1 + 24 = 5
2
ramiona skierowane w dół, więc
D : x∊ <−3; 2>
Pozdrawiam
20 sty 19:40
anies: a co z tym pierwiastkiem? bo w sumie on mnie zmylił
20 sty 19:42
...: wyrazenie pod pierwiastkiem musi byc wieksze lub rowne zero. nie istnieje pierwiastek z liczby
ujemnej (w zbiorze liczb rzeczywistych)
20 sty 19:44
anies: aha, bardzo dziękuję za uzupełnienie wiedzy
20 sty 19:56