rozniczki
Jack:
y' + y/x = ex
jakies wskazowki?
26 mar 20:06
azeta: a później uzmiennianie stałej
26 mar 20:09
Jack: dzieki
26 mar 20:17
'Leszek: x y' + y = x*e
x
metoda uzmienniania stalej
rozwiazanie rownania :
| | dy | | dy | | dx | |
x y' = −y ⇔ x |
| = −y ⇔ |
| = − |
| ⇒ ln y = ln(1/x) +C |
| | dx | | y | | x | |
y = C/x , C funkcja zmiennej x
y ' = C'/x − C/x
2
x( C'/x − C/x
2 ) + C/x = x*e
x ⇔ C' = x*e
x ⇒ C = ∫ x*e
x dx i calkuj prze czesci !
26 mar 20:20
Jack: dzieki dzieki, sama wskazowka mi starczyla
26 mar 20:22
Adamm: e∫(1/x)dx=c*|x|
|x|*y'+|x|*y/x=ex*|x|
(|x|+y)'=ex*|x|
∫ex*|x|dx=sgn(x)∫xexdx=|x|*ex−sgn(x)*ex+c
y=|x|(ex−1)−sgn(x)*ex+c
26 mar 20:24
Adamm: (|x|*y)'=ex*|x|
|x|*y=|x|ex−sgn(x)*ex+c
y=ex−ex/x+c/x
26 mar 20:27
jc:
y' + y/x = ex
xy' + y = x ex
(xy)' = (xex − ex)'
xy = xex − ex + C
y = (xex − ex + C)/x
26 mar 20:36