Ciągi
Cześć : Pierwszy wyraz skończonego ciągu arytmetycznego jest równy − 80, a różnica ciągu jest równa 4.
Ostatni wyraz ciągu stanowi 1/50 sumy wszystkich wyrazow go poprzedzających. Wyznacz liczbę
wszystkich wyrazów tego ciągu i oblicz ich sumę.
26 mar 18:42
Pytający:
a
n=−80+(n−1)*4=−84+4n
50a
n=S
n−1
| | −80+(−84+4(n−1)) | |
50(−84+4n)= |
| *(n−1) |
| | 2 | |
50(−84+4n)=(−84+2n)*(n−1)
−n
2+143n−2142=0
| | −80+(−84+4*126) | |
Sn1= |
| *126=21420 |
| | 2 | |
| | −80+(−84+4*17) | |
Sn2= |
| *17=−816 |
| | 2 | |
26 mar 19:00
Cześć : Dziękuję bardzo, a mógłbyś mi jeszcze rozpisać wyraz an−1 ? Bo niedokończone wiem skąd jak
go wyliczyć.
26 mar 19:10
Eta:
an=4n−84
an−1= 4(n−1)−84 = 4n−88
26 mar 19:28