ciągi
olek: Wyzancz liczby x i y wiedząc że liczby
x2−2y+1 x+y 2y 2x+5y−1
są czterema pierwszymi kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.Dla jakiego naturalnego n suma
częściowa sn tego ciągu równa się 33?
26 mar 18:35
Powracający: uklad rownan
{2(x+y)= x2−2y+1+2y
{ 2*(2y)= x+y+2x+5y−1
porzadkuj i licz
26 mar 18:37
olek: a mógłbyś mi to rozpisac skąd to się bierze i jak policzyc ten n wyraz?
26 mar 18:41
Powracający: Uklad rownan wzial sie z twierdzenia o trzech kolejnych wyrazach w ciagu arytmetycznym
a1= x2−2y+1
a2= x+y
a3= 3y
a4= 2x+5y−1
Bierzemy pod uwage 3 pierszse wyrazy wiec bedzie
2*a2= a1+a3 (pierwszse rownanie
zauwaz tez ze a2 a3 i a4 to sa tez kolejne 3 wyrazy
wiec na podsatwie tego twierdzenia masz
2*a3= a2+a4 (drugie rownanie
najpierw wylicz x i y
ustal a1 i roznice tego ciagu i potem licz n wiedzac ze Sn=33
26 mar 18:46
olek: x=−1
y=2 ? czy to jest dobrze rozwiązane ?
26 mar 18:51
olek: dzięki wielkie jakoś mi to poszło
26 mar 19:14