ciągi
olek: Podaj piec poczatkowych wyrazow ciagu oraz wyraz setny dla kazdego z ponizej zdefiniowanych
ciągow
a)a1=3 an+1=an+2 dla wszystkich nnalezny do zbioru liczb naturalnych
b) a1=1 an+1=2/an ...........
c) a1=2 an+1=an+9−1)do n−tej ......
d) a1=3 an+1=2/1−an..........
e) a1=1 a2=0 an+2=an+1 dla wszystkich nieparyzstych n nalezy do
zbioru l naturalnych
an+2=an dla wszystkich parzystych n nalezy do naturalnych
f) an= ostatnia cyfra 2 do n−tej dla wszystkich n nalezacych do zbioru naturalnych
26 mar 18:31
olek: czy jest ktos to w stanie rozwiązać?
26 mar 19:15
olek: nie wiem jak dojsc do an
26 mar 19:16
olek: czy wie ktoS
26 mar 19:25
Powracający: a) a1=3
an+1 = an+2
To jest przepis na ciag
a2= a1+2 = 3+2=5
a3= a2+2= 5+2=7
a4= a3+2= 7+2=9
a5= a4+2= 9+2=11
Widzisz ze masz ciag arytmetyczny o a1=3 i r=2
r= a2−a1= a3−a2= 2
an= a1+(n−1)*r
a100= 3+(100−1)*2= policz
26 mar 19:26
olek: czy tak samo mam robic z przykładem b sprobuje napisac jak to bym zrobił
26 mar 19:29
Powracający: probuj
26 mar 19:31
olek: a1=1 an+1=2/an
a1+1=2/a1
a2=2/1=2
a2+1=2/2=1
a3=2/1=2
a4=2/2=1
a5=2/1=2
26 mar 19:32
olek: błąd a1=1 a2=2 13=1 a4=2 a5=1
26 mar 19:33
Powracający: No i co zauwazasz ?
jaki to bedzie ciag ?
26 mar 19:35
olek: i ani q ani r nie che wyjsc aby sie lewa i prawa strona równała
26 mar 19:35
olek: jest naprzemienyy niemonotoniczny
26 mar 19:37
olek: i co mam robic z twierdzeniem ani kiedy ciag jest geom ani ayt nie chce wyjsc
26 mar 19:38
Powracający: I nie wyjdzie bo to ciag naprzemienny 1,2,1 2 1 2,itd
teraz tak 100 to liczba parzysta czy nieparzysta ?
Jesli nieparzysta to wyraz setny bedzie taki sam jak a1, a3 a5
jesli parzysta to bedzie taki sam jak a2, a4 ,
26 mar 19:39
olek: aha boże...... dobrze 2
26 mar 19:41
olek: c tez jest naprzemianległy wyszlo 1 dzieki teraz robie d
26 mar 19:45
olek: mam opoblem z d
26 mar 19:51
olek:
wychdzo mi niby
a1=3
a2=−1
a3=1
a4=0
a5=1
26 mar 19:54
olek: wiem ze jest niemonotoniczny i wogile to nie wyglada na ciag chyba to zle obliczam
26 mar 19:55
olek: bardzo prosze o pomoc bardzo zalezy mi na zrobieniu tego zadania w całości
a po porstu nie daje sobie z tym rady nie wynika to z lenistwa lecz nieporadnosci
26 mar 19:57
olek: jak na podstawie tych wynikow mam obliczy setny wyraz /
26 mar 20:01
olek: ?
26 mar 20:08
Mila:
Sprawdź zapis ciągu d.
Jeżeli a
3=1 to masz w mianowniku dla a
4 tak:
| | 2 | |
a3+1=a4= |
| = i masz 0 w mianowniku |
| | 1−a3 | |
26 mar 20:45
Mila:
f) cyfra jedności 2n
a1=2, a2=4, a3=23=8, a4=6, a5=2
2100= (24)25=6(mod10)
26 mar 20:50
olek: nie rozumiem nic z tego przyklad e i f jakbys mogła troche jaśniej podstawiam ale nie moga mi
wyjsc sesnowne wyniki i nie wiem jak na tej podstawie
obliczyc setny wyraz spr q ani r nic nie daje
26 mar 20:58
Mila:
Olek, ostatnia cyfra potęgi 2 powtarza się cyklicznie:
2,4,8,6
24=16
2100=(24)25=(16)25=....6 czego tu nie rozumiesz?
26 mar 21:14