czy dobrze zaczęłam
Anna: oblicz obwód trójkąta prostokątnego opisanego na okręgu o promieniu 3 wiedząc że długość
przeciwprostokątnej trójkąta wynosi 20
a − jedna z przyprostokątna
b − druga przyprostokątna
c = 20
a
2 + b
2 = 400
6 = a + b − 20
a + b = 26
a = 26 − b
(26 − b)
2 + b
2 = 400
,,,,
Δ = 132
26 mar 18:11
Eta:
a+b=26 i c=20
Obwód L=26+20=46
26 mar 18:30
Eta:
2R=c =20 i r=3
a+b=2R+2r ⇒ a+b=26
L=a+b+c=46
26 mar 18:34
dero2005:
Δ = 124
√Δ = 2√31
b1 = 13−√31
b2 = 13+√31
a1 = 13+√31
a2 = 13−√31
o = 20+13−√31+13−√31 = 46
26 mar 18:40
Eta:
Po co liczyć długości boków?
26 mar 18:44
Anna: dziękuję i słuszna uwaga
26 mar 19:27
Eta:
26 mar 19:28