Styczna do okręgu
kokoriko: Witam! Jak wyznaczyć drugą styczną w zadaniu: Napisz równania ogólne stycznych do danego okręgu
o i przechodzących przez punkt A, jeśli o:x
2 + y
2 + 10x − 6y + 30 = 0, A(−7,9).
Równanie ogólne okręgu:
(x+5)
2 + (y−3)
2 = 4
środek okręgu to S(−5,3), r=2.
Równanie ogólne prostej stycznej do okręgu i przechodzącej przez punkt A to ax−y+7a+9=0.
| | |−5a−3+7a+9| | |
odległość środka okręgu od stycznej d= |
| = 2 |
| | √a2+1 | |
|2a+6|=2
√a2+1 /
2
4a
2+24+36=4a
2+4
24a=−32
y=4x+3y+1=0
A druga styczna to x+7=0 jak ja wyznaczyć?
26 mar 18:06
===:
... i dlatego rysunek jest zawsze pomocny

Chcesz wyznaczyć
a ... czyli tgα ... tyle, że tg90
o to "mrzonka"
26 mar 18:28
kokoriko: No właśnie z rysunku to łatwo odczytać. A jak mogę to inaczej policzyć?
26 mar 18:34
piotr: możesz obliczyć punkt styczności z drugą prostą np przez napisanie równania okręgu o środku A i
przechodzący przez punkt styczności pierwszej stycznej
26 mar 18:42
Powracający:

Inny sposob (troche dlugi wynika z konstrukcji stycznej do okregu przechodzacej przez dany
punkt z geometrii elementarnej
1. Liczymy dlugosc odcinka SA
2. polowa dlugosci odcinka SA to promien okregu ktory wyznaczy punkty stycznosci z danym
okregiem w zadaniu
3. Wspolrzedne srodka odcika SA to srodek tego okregu
4. Przyrownujemny rownia okregow do siebie i mamy punkty stycznosci
5. Piszemy rownania prostych przechodzacych przez 2 punkty (rownania stycznych .
26 mar 18:58
piotr: (x+5)2 + (y−3)2 = 4; (x+7)2+(y−9)2=(−7+17/5)2+(9−21/5)2
⇒x = −7, y = 3
x = −17/5, y = 21/5
26 mar 19:00
kokoriko: Bardzo wam dziękuję
26 mar 19:20