nierówności wielomianowe
Nina : Wyznacz dziedzinę funkcji f jesli:
| | 4x3 +2 | |
a) f (×)= |
| |
| | √4 − 3x2 − x3 | |
26 mar 17:37
===:
x3+3x2−4<0
26 mar 17:41
Nina : A można nie podzielić przez −1 i wyjdzie dobra odpowiedź ?
26 mar 17:44
===:
MUSI
26 mar 17:52
Nina : Wychodzi mi potem że x= −1 i x1 , ×2 = −2
Czyli wynik x € ( 1, +∞)
A wynik powinien wyjść x € (−∞, −2) ∪ × € (−2, 1)
26 mar 17:59
Nina : X € ( −1, +∞)
26 mar 18:00
===:
zauważ, że miejsca zerowe nie wchodzą
26 mar 18:01
Nina : Jak to nie ?
26 mar 18:03
===:
bo < to nie to samo co ≤ a > to nie to samo co ≥
26 mar 18:06
Nina: No tak. Ale jeśli nie ma miejsc zerowych to wynik Wychodzi ?
26 mar 18:09
Powracający: Tu chodzi o to ze miejsca zerowe nie wchodza do zbioru rozwiazan tej nierownosci
Masz nierownosc ostra czyli < (inaczej mniejsze od
Natomiast nierownosc slaba ≤(inaczej mniejszse badz rowne cos tam
26 mar 18:14
Nina: No dobrze ale to nie zmienia faktu ze wychodzi mi inny wynik niz powinien xd
26 mar 18:16
Powracający: no bo pewnie ktorys jest pierwiastkiem podwojnym bo (x+2)(x−1) = x2 przy najwyzszsej potedze
, a masz miec x3
wychodza x=−2 i x=1 (ktorys jest podwojny
26 mar 18:23
Powracający:

Inaczej
(x
3+3x
2−4 ) / (x−1)= x
2+4x+4= (x+2)
2 czyli x=−2 jest pierwiastkiem podwojnym
tam masz odbicie a nie przeciecie
czyli −x
3−3x
2+4>0 dla x∊(−
∞,−2)U(2,1)
26 mar 18:31
Nina: Dziękuję <3
26 mar 18:35