ciąg
kama: Wyznacz wszystkie wartości x, y, dla których ciąg (x2−y, x+y2, 2x−y+3) jest
jednocześnie arytmetyczny i geometryczny.
Korzystałam z b2=ac i 2b=a+c i układ problem mam tylko taki, że nie jestem w stanie
wyodrębnić samego x lub y żeby potem wstawić z jednego równania do drugiego
wychodzi mi np. 2x2+3x+5=y2+4y podobnie z x, jak to zrobić ?
26 mar 17:17
Adamm: ciąg jest jednocześnie arytmetyczny i geometryczny kiedy jest stały
(x2−y=0 oraz x+y2=0 oraz 2x−y+3=0) lub (x2−y=0 oraz x+y2=1 oraz 2x−y+3=1)
26 mar 17:19
Adamm: przepraszam, to nie są jedyne ciągi stałe

2x−y+3=x
2−y
0=x
2−2x−3
x=−1 lub x=3
26 mar 17:22
kama: czyli jeśli jest stały to mam porównać trzeci wyraz z pierwszym ? a czy można tez porównać
pierwszy z drugim weług mnie tak, tylko wtedy znowu cięzko będzie rozwiązać dobrze myślę ?
26 mar 17:31
Adamm: możesz dowolny z dowolnym
skorzystaj z tego że x=−1 lub x=3
26 mar 17:32
kama: dziękuję.
26 mar 17:53