Wykazac, ze punkty sa wierzcholkami trapezu [..]
Ada: Wykazac, ze punkty P=(0,1,2), Q=(3,1,−1), R=(4,1,0), S=(−1,1,5) sa wierzcholkami trapezu i
policzyc jego wysokosc i pole.
Bardzo prosze o wskazowki.
26 mar 17:05
Adamm: jeśli mają to być wierzchołki trapezu to
1. każde 3 z nich nie może leżeć na jednej linii
2. 2 z prostych przechodzących przez jego boki mają być równoległe
26 mar 17:09
Ada: Hm, nadal nie mam pomyslu jak to zrobic.
26 mar 17:28
Mila:
PQ→=[3,0,−3] || [1,0,−1]
RS→[−5,0,5] || [1,0,−1]⇔
PQ||RS ⇔PQRS to trapez
1) Napisz równanie prostej PQ , prostej RS , proste równoległe, łatwo obliczyć odległość między
nimi,
to będzie dł. wysokości.
2) liczysz pole , tu masz kilka sposobów.
26 mar 19:15