matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciagi
Kamilos:
Jaki jest wzór ogólny ciągu geometrycznego w którym a4=24 i q=0,5.
26 mar 15:54
Janek191:
a
4
= a
1
*q
3
1
24 = a
1
*
8
a
1
= 192 więc a
n
= 192*(0,5)
n−1
= 384*(0,5)
n
26 mar 15:56