Planimetria
Bożydar: Zaznacz w okładzie wpół. zbiór wszystkich punktów, których współrzędne (x i y) spełniają
równianie:
|x+y|=(x+y)2
Zrobiłem to tak, 4 przypadki
I x≥ 0 i y≥0
II x<0 i y≥0
III x<0 i y<0
IV x≥0 i y<0
No i zapisałem równania dla każdego przypadku:
I x+y = (x+y)2
II −x+y = (x+y)2
III −x−y = (x+y)2
IV x−y = (x+y)2
I teraz zbytnio nie wiem jak wyliczyć stąd proste.
26 mar 15:45
Adamm: |x+y|=(x+y)2 ⇔ (x+y)2=(x+y)4 ⇔ x+y=0 lub (x+y)2=1 ⇔ x+y=0 lub x+y=1 lub x+y=−1
26 mar 15:49
'Leszek: Dla I.
(x+y)(1−x−y) = 0 ⇔x+y = 0 lub 1−y−x=0 ⇒y= −x lub y = 1 −x
Dla pozostalych zrob tak samo, powodzenia
26 mar 15:49
Bożydar: pewnie sie wyglupie ale niestety nie rozumiem tego zapisu... Co skąd? (1−x−y)

?
26 mar 16:00
'Leszek: No to dakladnie :
x+y = (x+y)(x+y) ⇔(x+y) − (x+y)(x+y) =0⇔(x+y) [ 1 −(x+y)] =0 ⇔(x+y)( 1 − x − y) =0
26 mar 16:06
Bożydar: aaaa

Wychodzą mi teraz dwa przypadki i do którego (I,II,III,VI) je dopasować?
26 mar 16:11
Adamm: niewidzialny jestem?
nie musisz tego robić na przypadkach
26 mar 16:12
'Leszek: Przeciez podalem Ci to rozwiazanie dla I czyli rysujesz te dwie proste ale tylko w
pierwszej cwiartce ukladu wspolrzednych !
26 mar 16:15
Bożydar: Widzialny

Rozumiem że podnosisz obustronnie do kwadratu. Ale następne przekształcenia nie są
dla mnie po prostu jasne
26 mar 16:15
Adamm: no jak nie
albo x+y=0 albo możemy podzielić przez (x+y)2, i wtedy
(x+y)2=1 ⇔ x+y=1 lub x+y=−1
26 mar 16:17
Bożydar: Czyli tak.
(x+y)
2 − (x+y)
4
jeden przypadek gdy:
x+y=0 więc y= −x
nastepny gdy x+y = 1
y= 1−x
i ostatni x+y=−1
y=−1−x
Dobrze rozumiem? Jak to teraz nanieść na układ współrzędnych?
26 mar 16:23
Bożydar: 3 proste równoległe do siebie?
26 mar 16:33
Adamm:
26 mar 16:36
Bożydar: Tak wyszło

Dzięki
26 mar 16:38