matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż
mat1510:
Wykaż , że jeśli liczby a,b,c są dodatnie i rózne od 1 oraz a
2
+b
2
=23ab, to
a+b
1
1
2log
c
=
+
5
log
a
c
log
b
c
26 mar 15:34
Eta:
Z założenia a
2
+b
2
=(a+b)
2
−2ab=23ab
a+b
to (
)
2
=ab
5
logarytmując stronami logarytmem o podstawie c
a+b
2log
c
=log
c
a+log
c
b
5
a+b
1
1
2log
c
=
+
2
log
a
c
log
b
c
c.n.w
26 mar 15:52
Eta:
Poprawiam chochlika w ostatnim wierszu
a+b
2log
c
5
26 mar 15:54