3n−7 | ||
Nieskończony ciąg (an) określony wzorem an= | ma granicę g.Wyznacz najmniejszą | |
5+2n |
1 | ||
liczbę naturalną n, dla której Ian−gI< | ||
100 |
3 n − 7 |
| ||||||||||||
an = | = | ||||||||||||
2 n + 5 |
|
3 n − 7 | 1 | |||
I | − 1,5 I < | |||
2 n + 5 | 100 |
3 n − 7 − 3n − 7,5 | 1 | |||
I | I < | |||
2 n + 5 | 100 |
14,5 | 1 | 14,5 | |||
< | = | ||||
2 n + 5 | 100 | 1450 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |