f. odwrotna
czapeczka: wyznacz funkcję odwrotną do danej funkcji f określonej w zbiorze Df
1) y= ln [x/(1−2x)], Df = (0, 0.5)
2) y = (ex − e−x)/( ex + e−x), Df = R
1) mam ex = y / (1−2y) ? i co dalej?
26 mar 15:11
Pytający:
Dalej:
e
x−2ye
x=y
y(1+2e
x)=e
x
26 mar 15:15
czapeczka: dzięki!
a na drugie ma ktoś pomysł?
26 mar 15:25
Pytający:
| | ex−e−x | |
y= |
| jest to tangens hiperboliczny, zbiór wartości to (−1,1), zatem |
| | ex+e−x | |
funkcja odwrotna będzie (−1,1)→ℛ
xe
y+xe
−y=e
y−e
−y
e
y(x−1)=e
−y(−x−1)
26 mar 15:48
czapeczka: dziękuję
26 mar 16:34