matematykaszkolna.pl
Całka nieliniowa Krzysztof: Zdefiniuj całkę, która nie jest liniowa. Nie spełnia takiej oto zależności: ∫ [a,b] f(x)dx ≠ ∫ [a,c] f(x)dx + ∫ [c,b] f(x)dx Mam takie zadanie do rozwiązania, brak żadnych dodatkowych informacji, jedynie tyle, że coś takiego stosowane może być w matematyce finansowej. Proszę o pomoc i pozdrawiam
26 mar 14:55
Krzysztof: @up
26 mar 17:56
'Leszek: Calka jest operatorem matematycznym liniowym ,czyli jest addytywna i jednorodna, napisz dokladnie o co Ci chodzi ?
26 mar 19:22
Krzysztof: Mam znaleźć całkę która już istnieje w literaturze i nie posiada własności liniowości. F(a)+F(B) nie jest równe F(a+b). Mogę też poszukać całki, która nie jest addytywna względem przedziału. Właśnie to jest moje zadanie.
27 mar 09:25
g: Może być że np. całki od 0 do + i od − do 0 są rozbieżne, a całka od − do +, a właściwie t.zw. wartość główna całki istnieje. Przykładowo f(x) = 1/x.
27 mar 11:28
Krzysztof: @g z tą rozbieżnością masz rację, ale czy to oznacza, że ta całka jest nie liniowa?
27 mar 11:51
Krzysztof: @up?
27 mar 17:42
g: całka jest operacją liniową. po prostu próbuję znaleźć jakąś egzotyczną sytuację. pojęcie wartości głównej całki umożliwia stworzenie sytuacji typu =0.
27 mar 22:47