granice
mat:
Sumowanie jest od k=0 do n.
| | (x2)k | |
Udowodnij indukcyjnie, ze yn=∑ |
| |
| | k! | |
1
o
Dla n=0:
Sumowanie od k=0 do 0.
2
o
Zakladam, ze jest prawdziwe dla n i pokaze, ze jest prawdziwe dla n+1.
Sumowanie od k=0 do n+1.
I co dalej? Jak to rozpisac?
26 mar 14:46
Adamm: przepisz treść zadania, a nie jakiś wyrywek
26 mar 14:47
mat: Wyprowadz wzor na n−ta iteracje Picarda yn(x) dla zagadnienia :
y'=2xy, y(0)=1.
26 mar 15:48
mat: ?
26 mar 16:32
mat: ?
26 mar 17:55
mat: Zatem dowod indukcyjny:
1
o Dla n=0:
| | (x2)0 | | 1 | |
L=y0(x)=1; P= |
| = |
| =1 czyli L=P. |
| | 0! | | 1 | |
2
o
Niech n bedzie taka liczba naturalna, ze
n
| | (x2)k | | x4 | | (x2)n | |
yn(x)= ∑ |
| =1+x2+ |
| +...+ |
| (*) |
| | k! | | 2 | | n! | |
k=0
Wykaze, ze
Sumowanie od k=0 do n+1
| | (x2)k | | x4 | | (x2)n | | (x2)n+1 | |
yn+1(x)=∑ |
| =1+x2+ |
| +...+ |
| + |
| . |
| | k! | | 2 | | n! | | (n+1)! | |
| | (x2)k | | x4 | | (x2)n | | (x2)n+1 | |
P=∑ |
| =1+x2+ |
| +...+ |
| + |
| = |
| | k! | | 2 | | n! | | (n+1)! | |
| | (x2)n+1 | |
=yn(x)+ |
| =yn+1(x)=L |
| | (n+1)! | |
Dobrze?
26 mar 18:45
mat: ?
26 mar 19:28
mat: I jak dobrze?
26 mar 19:43
mat: ?
26 mar 20:29
mat: Dobrze ten dowod jest?
26 mar 20:53
mat: ?
26 mar 22:48
mat: ?
27 mar 18:40