Oblicz wartość najmniejszą i wartość największą funkcj
Basia: f(x) = (√x−1 + √6−x)2 w przedziale <3;5>
26 mar 14:34
Pytający:
f(x)=x−1+2√x−1√6−x+6−x=2√(x−1)(6−x)+5
(x−1)(6−x) to parabola, ramiona skierowane w dół, miejsca zerowe to x=1 i x=6 ⇒ x wierzchołka
to (1+6)/2=7/2
Zatem najmniejszą i wartość największą f(x) w przedziale <3;5> mamy dla x=3 lub x=7/2 lub x=5.
f(3)=2√(3−1)(6−3)+5=2√6+5
f(7/2)=2√(7/2−1)(6−7/2)+5=2√(5/2)2+5=10 − wartość największa
f(5)=2√(5−1)(6−5)+5=2√4+5=9 − wartość najmniejsza
26 mar 15:11
Basia: dziękuję
26 mar 15:16