Wielomian poziom liceum
kremek: Udowodnij że wielomian : x4−4x3+5x2+4x+4 nie ma pierwiastków.
Jak się za to zabrać?
26 mar 14:30
Powracający: Mozna z tw o pierwiastkach calkowitych
26 mar 14:32
kremek: W jaki sposób?
26 mar 14:36
Powracający: Calkoite dzielniki 4 to ±1,±2,±4
wiec W(1)= 14−4*13+5*12+4*1+4≠0
W(−1) =
W(2)= itd
Pewnie jest inny sposob ale teraz nie wpadlem na niego
26 mar 14:40
kremek: A co z pozostałymi pierwiastkami? W ten sposób sprawdzę tylko te całkowite.
26 mar 14:43
b: Możesz to zrobić na kilka sposób:
1) wzorami cardano
2) schematem hornera
3) metodą ferrariego
26 mar 14:43
b: sposobów*
26 mar 14:43
Powracający: A czy przed x4 stoi jakis wspolczyczynnik abys liczy wymierne pierwiastki ?
26 mar 14:44
Powracający: Pisze pozoim liceum
Metoda 1 i 3 to poziom studia
natomiast nr 2 to musi miec pierwiastek (a on szuka dopiero go
26 mar 14:49
kremek: Rozumiem, udowodnię to z tw o pierwiastkach całkowitych. Dziękuje za pomoc =)
26 mar 14:51
Adamm: nic nie udowodnisz
26 mar 14:52
Powracający: To jak Adamm ?
26 mar 14:52
Adamm: x2(x−2)2+(x+2)2
to może być równe 0 tylko gdy
(x=0 ∨ x=2) ∧ x=−2 czyli nigdy
26 mar 14:55
Adamm: przepraszam za wtrącanie się, ale żal patrzeć na to
26 mar 14:57
qer: hah
26 mar 14:59
Powracający: A czemu przepraszasz ?
Tez sie cos naucze przy okazji .
26 mar 15:00
b: Nie zgadzam się, ten wielomian ma pierwiastki zespolone! A wy podajecie mu rozwiązanie w R
26 mar 15:02
Adamm: nie wiem, może chciałeś sam na to wpaść
26 mar 15:03
Michał:
Napisane: "poziom liceum"
26 mar 15:04
b: ja w liceum liczyłem pierwiastki zespolone
26 mar 15:04
Michał:
26 mar 15:05
Adamm: b to się nie zgadzaj
skoro polecenie to wykaż że wielomian nie ma pierwiastków, to powinieneś wiedzieć że
każdy wielomian n−tego stopnia o współczynnikach zespolonych ma n pierwiastków zespolonych
26 mar 15:05
kremek: Już wszystko jasne

Sposób Adamma jest poprawny. Wszystkim dziękuje za pomoc, pozdrawiam!
26 mar 15:06
b: dlatego nie można udowodnić, że wielomian nie ma pierwiastków, gdyby dopisal R, to byloby ok
26 mar 15:08