Tangens -90°...?
panpanda:
Witam,
mam następujące działanie do rozwiązania:
tg135° − tg 225°
Moje rozwiązanie:
tg135° − tg 225° = tg(−90°) = −tg90°
Tangens 90° jednak nie istnieje, a prawidłowa odpowiedź z końca podręcznika to −2.
Będę wdzięczny za pomoc
26 mar 14:00
Powracający: tg135o=−1
tg 2250= tg(180+45o)= ctg45o= 1
(−1)−1=−2
26 mar 14:03
Janek191:
tg 135o = tg ( 90o + 45o) = − ctg 45o = − 1
tg 225o = tg (180o + 45o) = tg 45o = 1
więc
− 1 − 1 = − 2
26 mar 14:04
Powracający: no tak ma byc tg45 a nie ctg45 (co na jedno wychodzi ale musi byc zgodnie ze sztuka .
26 mar 14:07