Prawdopodobienstwo
Prawdopodobienstwo: Rzucamy 5 razy symetryczną monetą. Jakie jest prawdopodobienstwo, że orzeł wypadnie więcej razy
niż reszka?
26 mar 13:55
Jerzy:
|Ω| = 25
A = i wypisz zdarzenia sprzyjajace, np:
(OOOOO),
(OOOOR),(OOORO) .... itd
(OOORR),(OOROR) .....itd
26 mar 13:58
'Leszek: Schemat Bernouliego
n = 5
p = 1/2
q= 1/2
dla orla k = 3 lub k = 4 lub k =5
Albo dla reszki
k =0 lub k = 1 lub k=2
26 mar 14:02
Janek191:
I Ω I = 25 = 32
Mamy możliwości:
OOOOO, OOOOR, OOORR
1 + 5 + 10 = 16
P(A) =0,5
26 mar 14:02