Obliczenia trygonometryczne
leazer245: Bardzo proszę o pomoc nie kumam tego nie w ząb
1.Wyznacz iloczyn rozwiązań równania sin2πx = 1/2 należących do przedziału <2;3>
2.dla jakich x wyrażenie cos4x+cos4x − 1/2sin22x przyjmuje wartość mniej niż 3/4
Z góry dziękuje
26 mar 13:49
'Leszek: sin(2πx) = 1/2 ⇒ 2πx = π/6 + 2kπ lub 2πx= 5π/6 + 2kπ
Czyli : x = 1/12 + k lub x = 5/12 +k , i k = 2 bo x= <2 , 3 >
Czyli x = 25/12 lub x = 29/12
26 mar 13:58
leazer245: a dla x=3 się tego nie rozpatruje ?
26 mar 14:03
'Leszek: Nie bo wowczas x = 1/12 + 3 > 3 i tak samo dla k = 1 , x = 1/12+ 1< 2
byl podany warunek x = < 2 ,3 >
26 mar 14:06
leazer245: aha dzięki wielkie
26 mar 14:08