Trójkąt równoboczny
Weronika: Pole trójkąta równobocznego wpisanego w koło stanowi:
A. mniej niż 30% pola tego koła
B. mniej niż 44% pola tego koła
C. około 75% pola tego koła
D. więcej niż 50% pola tego koła
Zna ktoś odpowiedź?
26 mar 13:45
Jerzy:
Policz te pola i sprawdź.
26 mar 13:46
Powracający:

Pk= πR
2
26 mar 13:55
Janek191:
3 r = a
√3
a = r
√3 ⇒ a
2 = 3 r
2
Pole koła
P
k = π r
2
Pole trójkąta
więc
| Pt | | 0,75 √3 r2 | | 0,75 √3 | |
| = |
| = |
| ≈ 0,41 |
| Pk | | π r2 | | π | |
Odp. B
26 mar 13:57