Obliczyc pole czworoboku P Q R S
Agata: Wykazac mam, ze punkty P=(1,2,1), Q=(0,−1,5), R=(1,1,2), S=(3,1,0) leza w jednej plaszczyznie.
Obliczyc pole o czworoboku o tych wierzcholkach.
PQ=(3,0,−3)
PR=(4,0,−2)
PS=(3,0,−2)
Macierz 3x3 i wyznacznik wychodzi 0, wiec leza w jednej plaszczyznie.
Jak obliczyc pole czworoboku?
26 mar 13:29
Jerzy:
P = |a X b| , gdzie a i b to wektory, na których rozpięto równoległobok.
26 mar 13:32
Agata: czyli w moim przypadku PQ x PR = (0,6,0) ?
26 mar 13:39
Jerzy:
Sorry ... to nie jest równoległobok.Musisz policzyć pola dwóch trójkątów i dodać do siebie.
26 mar 13:42
Jerzy:
Oczywiście korzystasz z tego samego wzoru, tylko wynik dzielisz przez 2
26 mar 13:44
Agata: Nie wychodzi mi wynik

Poprawilam blad u gory:
PQ=(−1,−3,4)
PR=(0,−1,1)
PS=(2,−1,−1)
obliczylam dalej PQxPS i PQxPR i to trzeba dodac i podzielic przez 2 , dobrze rozumiem?
26 mar 13:59
Agata: pomoze ktos?
26 mar 15:28
Agata: Udalo sie
12 | PQ x PR | =
12(1,1,1)
12 |PS x PR| =
12(−2,2,−2)
12*
√12+12+12=
12*
√3
12*
√−22+22+−22=
12*
√12
12*
√3+
12*
√12=
32*
√3
26 mar 16:04