Funkcja sklejana
Powracający: Dana jest funkcja okreslona wzorem
f(x)= {−x2−3x dla x<−1
{2x2−x−1 dla x≥−1
Oblicz miejsca zerowe funkcji f
Wyznacz najwieksza i najmniesza wartosc funkcji f w przedziale <−2,2>
Wyznacz zbior wartosci parametru m dla ktorych rownanie |mx|= f(x) ma conajmnie dwa
rozwiazania
mam w odpowiedzi 3 miejsca zerowe ale nie bardzo wiem dlaczego 3 a nie 2 bo licze tylko dla
x≥−1
26 mar 13:15
Jerzy:
A dlaczego tylko dla x ≥ −1 ?
26 mar 13:18
Powracający: Dzien dobry .
Wlasnie tego za bardzo nie rozumiem ( bo mysle ze x=0 to przedzial drugi ) wiec jesli mozesz
to wyjasnij mi to .
dziekuje .
26 mar 13:23
Jerzy:

To te trzy miejsca zerowe.
26 mar 13:26
Powracający:

Na wykresie widac ze beda 3 miejsca zerowe
26 mar 13:27
Jerzy:
Dla x < −1 "obowiązuje" wykres zielony, dla x ≥ 1 wykres niebieski.
26 mar 13:27
Powracający: Jak to rozumowac algebraicznie ze tak powiem
26 mar 13:28
Jerzy:
Dla x ≥ −1 wymazujesz wykres czarny
Dla x < −1 wymazujesz wykres czerwony
26 mar 13:29
Powracający: Dobra łapie już to dzieki
26 mar 13:30
Powracający: Jerzy
Rozumuje to tak
y=−x2−3x to x=−3 lub x=0 ale mam przedzial x∊(−∞,−1) wiec miejsce zerowe to x=−3
dla y= 2x2−x−1 to Δ= 9 x1= 1 x2= −0,5 (oba naleza do przedzialu <−1,∞)
Teraz podpunkt c)
Czy ma to zrobic graficznie ?
czy trzeba jakies obliczenia . jesli tak to jakie . Zadanie na ocene celujaca
26 mar 13:48
Powracający:
26 mar 14:12
Jerzy:
Zrób graficznie.
Na celujący jest trochę liczenia.
1) Założenie: f(x) ≥ 0
2) mx = f(x) lub mx = −f(x) i analiza tych równań oddzielnie w obydwu przedziałach
( trójmiany kwadratowe z parametrem m)
26 mar 14:16
Powracający: Dobrze sprobuje pozniej zrobic . Dzieki .
26 mar 14:19
Powracający: pomoze ktos z tym sposobem algebraicznym to graficznie wychodzi mi m∊,−2,2> w podpunkcie c)
26 mar 19:04
Powracający: jednak poprosilbym o pomoc .
26 mar 19:45