oblicz dziedzine i miejsce zerowe funkcji
darek: f(x)=p2x−8
20 sty 19:02
darek: oblicz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji
f(x) = √2x−8
20 sty 19:19
Atos:
Df: 2x−8≥0 ...... dokończ
miejsce zerowe √2x−8=0 => 2x −8=0 ........ dokończ
20 sty 19:22
darek: co mam doończyć nie mam zielonego pojęcia co dalej z tym zrobić...
20 sty 19:32
Julek:
Określanie dziedziny, czyli zakres liczb, które może przyjmować X, jest po to aby nie
występowały sprzeczności matematyczne (czyli np. dzielenie przez zero, pierwiastkowanie
liczby ujemnej itd.)
Dlatego stawiasz założenie, że liczba pod pierwiastkiem musi być większa, bądź równa zero!
2x−8≥ 0
co nam daje po przekształceniach
x≥ 4
teraz wiemy, że x jest większy bądz równy liczbie 4!
można to zapisać w ten sposób x∊<4;+∞) i to jest dziedzina.
D: x∊<4;+∞)
aby obliczyć miejsca zerowe (czyli takie X, dla którego funkcja przyjmuje wartość zero) trzeba
przyrównać całe wyrażenie do 0
√2x−8=0 /2
2x−8 = 0
i po przekształceniach
x = 4, które należy do dziedziny! (D: x∊<4;+∞))
20 sty 20:05
wygadana5: mam obliczyć dziedzinę ale jak

y=4x
3−6x−2
11 wrz 17:41
Ajtek:
Dla wielomianów dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste

.
25 wrz 16:10
Piotr:
Witaj
Ajtek 
11 wrz
25 wrz 16:11
Mila: Witajcie, Ajtek,Piotr. Dzisiaj ktoś złośliwie wrzuca różne starocie, trzeba uważać.
Pozdrawiam.
25 wrz 16:22